Migreeni
Migreeni on ollut ja on edelleenkin oikein "hyvä ystäväni" about 14 vuotta kohta. Hampaat irvessä sitä saa välillä kärsiä, kun ei edes reseptilääkkeet tehoa. Pimeys, hiljaisuus ja kylmä kääre otsalla ovat oivia lievitys keinoja. Onneksi oksentaminen on jäänyt mulla pois. Teini-iässä sitäkin tapahtui aina migreeni kohtauksen yhteydessä. Itselläni silmiin osuva yllättävä kirkas valo tai valkosipulin voimakas tuoksu ja tietysti väsymys toimivat migreenin laukaisijana ja tietty tulee myös ilmankin noita ärsykkeitä. Muita lievitys keinoja on kunnon niska ja hartia hieronta kylmää ja kuumaa niskaan esim. kylmää käärettä ja kuuma suihkua vuoron perään jolloin verenkierto stimuloituu ja saatta lievittää jopa auttaa huomattavasti. Hartioiden ja niskan jumiutuminen on oiva päänsärkyjen ja migreenin aiheuttaja joten hieronta, venyttely ja ym. jumppa auttavat ja ennalta ehkäisevät.
Itselläni tuo migreeni hyökkää kerran parissa vuodessa sellaisena holokaustiversiona, jolloin huudan pari päivää putkeen, itken, ulvon, vapisen, oksentelen ja teen kuolemaa sellaisella intensiteetillä, että jumalatkin vuodattavat kyyneleitä vuokseni. Onneksi kuitenkin suhteellisen harvoin noin pahoin, thank god. Muuten kyllä vaihtelevalla voimakkuudella varusteltu päänsärky on suhteellisen krooninen vaiva, tosin siihenkin on jo tottunut aikasta hyvin. Itselläni päänsärkyjen määrään ja voimakkuuteen vaikuttaa ratkaisevasti valvomisen, paastoamisen, päihteilyn, yleisen stressaamisen ja rahahuolten taso. Mitään sen erikoisempia lääkkeitä en syö, koska särky ei ole nähdäkseni niin infernaalista, jotta viitsisin tuhlata vähäisiä pennosiani kummallisiin troppeihin. Ainoa harmittava seuraus tästä tasaisesta särystä on se, että toisinaan tuntien keskittymistä vaativa ajatustyö on turhan hankalaa mielen levottomuuden ja kulmien kurtistelun vuoksi. Siihen olisi kiva löytää patenttiratkaisu, niin elämästä tulisi oitis laadullisesti parempaa.
Ei siihen oikeen mikään auta siis lääkkeet saattaa helpottaa jonku verran mutta eihän ne sitä poista pitäis vaan välttää stressiä ja tiettävästi runsas alkoholin käyttö saattaa laukaista migreenin. mulla ei nyt muutamaan vuoteen oo ollu migreenikohtausta mutta yleensä niitä edelsi jonkin asteinen stressi. En tiiä auttaako tää kirjotus sua yhtään mutta tässä omia kokemuksia.
mulla ei onneks oo ollu migreeniä muuten kuin kaks vuotta sitten muutaman kuukauden ajan aina pariin otteeseen. kaamee särky koko toisella kallonpuoliskolla. liittyi stressiin ja muihin ei niin kivoihin asioihin. loppui sitten kun muut asiat helpottivat. jo noitten perusteella toivon ettei uusi. voi teitä, joita tuo vaivaa!
todella yleistähän se on et psyykkisiin juttuihin reagoi myös fyysisesti. pienenä kun joku asia jännitti niin oli aina vatsa kipeänä ja tuli kai joskus pyörryttyäkin ja oksenneltua. kesällä pääsin ambulanssin kyytiin kun alko rinnasta puristaa niin helvetisti ja duunikaverit hiukka pelästyivät. syy ei ollu mikään "fyysinen". nykyään tuo rintakipu on sit viikottaista :(
Tunnen suurta sympatiaa kaikkia kohtaan jotka kärsii migreenistä. Itse kärsin kanssa päänsäryistä joskus enemmän, joskus vähemmän, en ole isommin niistä lääkärille puhunut, joten en oikein tiedä onko kyse migreenistä vai ei. Itse epäilen enemmänkin lihasjännitys-tyyppistä särkyä. Mut anyway, kirjoitin siksi, koska omalla kohdallani olen löytänyt välillä helpotusta ihan niska-hartiaseudun jumppaamisesta ja venyttelystä (tulevana fysioterapeuttina tulen varmaan paasaamaan tästä jumppa/venyttely -asiasta maailman tappiin saakka.. ;o) ) Mutta tosiaan, mua helpotti kun tein sillee, et joka päivä ensin vähän lämmittelin hartiaseutua ihan tavallisilla käsiliikkeillä (pyörittelemällä ja tekemällä kevyitä lihasliikkeitä) ja kun lihakset olivat lämpimät, tein kunnon venyttelyt kaikille niille niskan, hartioiden, käsien ja selän lihaksille, mihin nyt venyttämällä pääsee käsiksi. Ja venyttelin myös sellaisia paikkoja mitkä ei tunnu kipeältä. Moni varmaan tietääkin, että niska kipuun saattaa löytyä syy jostain ihan muualta, selästä tai lantiosta tai muualta, joten kannattaa venytellä ja jumpata myös kipualueen ympäristöstä. Mitään pikaista helpotusta harvemmin jumppaamisella ja venyttämällä saa, tulokset näkyvät ennemminkin pitemmällä aikavälillä. Mutta kannattaa kokeila tätäkin, jos ei ole vielä kokeillut. Tsemppiä!
en ole tähän päivään asti vielä kärsinyt
mulla alko päälle kk sitte hirvee päänsärky, joka kesti n. 2vkoo, kunnes menin lääkäriin ja sain lääkkeet...aikasemmin mulla ei oo ollu migreeniä, mutta luultavasti stressi laukas sen..ja nytteki joutuu kulkee koko ajan lääkkeet mukana, koska kohtauksia tulee usein!! mulla ei mitkään poppakonstit auta...lääkkeet yleensä jonku verran..
Onneksi itselläni ei ole migreeniä enää kuin ehkä pari kertaa vuodessa. Joskus muutama vuosi sitten se oli välillä aika pahakin. Kirosin, itkin ja oksentelin vaan ja makasin pari päivää sängyssä. Lääkkeetkään ei auttanut tarpeeksi. Muita edellisten lisäksi en voi suositella kuin säännöllistä unirytmiä ja kofeiinin, tupakan, viinin ja mausteisten ruokien lopettamista/vähentämistä.
Joo ittellä oli kanssa nyt on lähteny ihmeellisesti pois...ei oo oollu toviin mitään mut sillonku se tuli ni ei oikeen jalka noussu ja toista silmää ei saanu auki ollenkaan ja välillä oikeen teki meili huutaa ku sattus niin saatanasti...ja oksentelu kuulus kanssa siihen mut onneks ei oo toviin ollu enää
Olen perinyt äidiltäni taipumuksen migreeniin. Tiedän aiheuttaja suurin piirtein ja osaan arvoida alkavan päänsäryn laadun. Jos kohtaus pääsee päälle kunnolla ei mikään enää auta. Nykyisin olen oppinut kuitenkin välttämään sen ottamalla lääkettä ja painumalla pimeään huoneeseen nukkumaan (huom. normaalisti pelkään pimeää niin että nukun 21-vuotiaanakin pieni valo huoneen nurkassa päällä).
Joskus aikaisemmin sain migreenin kovasta äänestä. Silloin mihin tahansa baariin tai clubiin meneminen oli minulle kauhistus, koska parin tunnin sisällä minulle kehittyi mojova migreeni. Stressin laukeaminen on yksi laukaiseva tekijä säryssä. Pääsykokeiden jälkeen podinkin migreenin alku vaiheita junassa ja kotiin päästyäni kohtaus olikin jo päällä.
Onneksi en kuitenkaan kuulu siihen vakavimpaan migreeni luokkaa kuten äiti. Se on useamman kerran jouduttu viemään sairaalaan tiputukseen kun kohtaus on kestänyt useamman päivän ja mikään ei ole pysynyt sisällä.
Netistä löytyy muutamia hyviä migreeni sivuija joista ensimmäisenä vastaan tuli http://www.migreeni.com/ Siellä on hyvää tietoa niille jotka vielä miettivät mahtaako särky olla migreeniä vai ei ja niille jotka miettivät millä hitolla tästä helvetistä pääsee eroon !!!
Tosin mitään täydellistä parannuskeinoa ei ikävä kyllä ole, paitsi se nuijanukutus
Kirjoitettuani tämän sain illalla migreeni kohtauksen. eli mitäs menin puhumaan asiasta. migreenigeenini kuuli sen ja päätti aktivoitua:(
[q]ottonivus:
Muita lievitys keinoja on... kylmää ja kuumaa niskaan esim. kylmää käärettä ja kuuma suihkua vuoron perään jolloin verenkierto stimuloituu ja saatta lievittää jopa auttaa huomattavasti. [/q]
Täytyypä kokeilla, tuskin siitä haittaakaan on.
Muiden neuvoja on tullut kokeiltua enemmän tai vähemmän menestyksellisesti. Yleensä se paras hoito tarpeeksi ajoissa otetun ja riittävän lääkemäärän lisäksi taitanee olla juuri tuo viileä, hiljainen ja pimennetty huone ja sänky, jossa jyskyttävän pään voi haudata tyynyn uumeniin. Vaan välillä ei mikään tunnu auttavan, ei edes lääkkeet. Taitaa olla harmillisen yleistä muillakin. Itselläni kipu keskittyy usein etenkin jommankumman silmän taakse, jolloin tuntuu kuin silmää kaivettaisi puukolla irti. Tunne on usein melkein pahempi kuin varsinainen päänsärky.
[q]iriil:
Olen perinyt äidiltäni taipumuksen migreeniin. [/q]
Juu, valitettavasti migreeni on perinnöllistä. Mullakin se on tainnut tulla sitä kautta, isällä ja isänäidillä oli nuorempana todella pahoja kohtauksia. Pelottaa, että minkälaiseksi tämä vielä mahtaa yltyä, migreenin kun pitäisi tiettävästi olla aktiivisimmillaan 20-50 vuoden iässä, toki yksilöllisesti vaihdellen.
Mulla tulee harvoin todella voimakkaita migeenikohtauksia, mut niitäkin tulee. Muutaman kerran on joutunu suosiolla jäämään sänkyyn makaamaan kun ei ole päässyt sängystä ylös. Ja verenpaine sekä stressi on mulla ne suurimmat laukaisijat... ja minäku en osaa olla stressaamatta.. mut säännöllinen lääkitys päällä ja vaikutusta en ainakaan ite hirveämmin ole huomannu. Välillä sitä tosiaan haluais kadota johonki kauas kun se paha kohtaus iskee. Mut hauskoja hetkiä tietysti on ollu ku pienimuotoisia näköhäiriöitä on esiintyny. *nauru**grr*
Itse kun kärsin/ tulee kovat "paineet" mentaalisesti, niin mulla kroppakin voi pahoin, eli generoin itselleni migreenin ja muita sivu-oireita kuten oksetusta.. jokapaikaan sattumista.. Tulessa olemista.. Tms Ei mitään fandea. Onneksi nykyään tulee harvoin noita ylisuuria paineen tuottajia.. Mitä nyt yksi suomen pakollinen "poikakoulu" ajattelukin saa tämän asian laukeamaan..*igor*
Mä kärsin migreenistä vähintään kerran kuukaudessa ihan tietystä syystä, mutta en voi sitä välttää enkä sille mitään voi :( Lisäksi esimerkiksi koulustressi saattaa aiheuttaa sen että viikonloppu alkaa perjantai illan migreenillä kun stressi pyrkii laukeemaan. Tätä on kuitenkin jatkunut jo niin kauan että pystyn ennakoimaan aika hyvin milloin kohtaus on alkamassa ja suosittelen näiden oireiden etsimistä myös muille. Mulla esimerkiksi tulee tosi kylmä tai kylmän väristyksiä ennen migreeni kohtausta ja korvat menee lukkoon :D Tän takia kylmä kääre niskassa ei mulla oikein toimi, mutta pään päällä kyllä.
Särkylääkkeet ei asiaan ole mulla oikein koskaan auttaneet, mutta jos vaan pystyy nukahtamaan niin luultavasti (jos hyvin käy) kipu on aamulla poissa. Hartia hieronta ja venyttely auttaa myös, jos sen tekee ennalta ehkäisevästi :)
Mulla migreeni on myös perinnöllistä ja oon siihen jo niin tottunut et kyllästyttää!! Esimerkiksi eilen olin taas liikkeellä baarissa vaik oli pää ihan pirun kipee! Niin kauan kun jalat viel toimii ja pystyy sietämään tupakan savua ja sen polttamista eikä ruuat ja juomat tule ylös, on kaikki hyvin.. kauaa sitä ei kyl jaksa mut en jaksa antaa migreenin aina pilata ulkona käymis suunnitelmiani... sen kanssa valitettavasti vaan pitää oppia elämään.
[q]Maina:
Särkylääkkeet ei asiaan ole mulla oikein koskaan auttaneet
[/q]
Olet kai käynyt asian vuoksi lääkärissä ja pyytänyt tehokkaampia lääkkeitä? Itse menin lääkäriin muutama vuosi sitten, kun useampi Burana 400 kerralla otettuna ei enää auttanut yhtään. Sain sitten erästä reseptillä saatavaa vahvaa tulehduskipulääkettä, joka auttaa toisinaan hyvin, toisinaan ei ollenkaan. Näiden lisäksihän on myös olemassa ns. täsmälääkkeet, joiden teho pitäisi olla hyvä, tosin hintaa niillä on aivan järjettömästi (tyyliin 2 tablettia 20 ). Varasin juuri ajan lääkärille, jotta voisin kysellä tarkemmin noista täsmälääkkeistä ja niiden käytöstä.
Jos omat lääkkeet ei auta, kannattanee marssia sinne tohtorille ja kysellä esim. lääkkeiden vaihtamista toisiin tms.
[q]Hansu:
---
Maina:
Särkylääkkeet ei asiaan ole mulla oikein koskaan auttaneet
---
Olet kai käynyt asian vuoksi lääkärissä ja pyytänyt tehokkaampia lääkkeitä? Itse menin lääkäriin muutama vuosi sitten, kun useampi Burana 400 kerralla otettuna ei enää auttanut yhtään. Sain sitten erästä reseptillä saatavaa vahvaa tulehduskipulääkettä, joka auttaa toisinaan hyvin, toisinaan ei ollenkaan. Näiden lisäksihän on myös olemassa ns. täsmälääkkeet, joiden teho pitäisi olla hyvä, tosin hintaa niillä on aivan järjettömästi (tyyliin 2 tablettia 20 ). Varasin juuri ajan lääkärille, jotta voisin kysellä tarkemmin noista täsmälääkkeistä ja niiden käytöstä.
Jos omat lääkkeet ei auta, kannattanee marssia sinne tohtorille ja kysellä esim. lääkkeiden vaihtamista toisiin tms.
[/q]
No onhan sitä tullut toki koitettua muitakin lääkkeitä kuin buranaa :) vahvempia lääkkeitä muutamaa eri merkkiä ja apua on toki joskus löytynyt...hetkellisesti! asiaan nyt vaan auttaa myös muutkin asiat kuin esimerkiksi päivittäiset migreeni lääkkeet ja ainainen särkylääkkeiden syöminen!
Mulle ei virallisesti oo todettu migreeniä, mut sain lääkäriltä lääkkeet jotka pisti mut aivan sekasin Ei kiva
Mut aina ku lähden viettään iltaa ni se vaihtelelee kolmesta kuuten tuntiin ni dit tulee kunnon migreeni ja pakko päästä äkkiä kotio, hiljaseen ja pimeeseen paikkaan *sääli*
eikun seireeni!!!!
mulla todettii migreeni viidennellä luokalla,enkä saanu lääkkeitä koska olin nii pieni*piru*en oo saanu aikaseks hakee uudestaan...joten nykyään vaan kärsitään*uuh*
Migreeni tuhoaa elämäni.
Tai otetaanpas aloitus uudestaan:
Migreeni vaikuttaa todella negatiivisesti elämääni ja sen laatuun. Tässä joulukuussa todella muhkea kohtaus on iskenyt jo kolme kertaa, puhumattakaan useista "semi-migreeneistä", enemmän tai vähemmän tuskallisista päänsäryistä. Yleensä migreeni iskee vain kerran kuussa, joskus jopa harvemminkin, mutta viime aikoina ei ole voinut lähteä minnekään ilman lääkepurkkia taskun pohjalla - kaiken varalta.
Kohtalotoverit, kuinka olette itse selviytyneet migreeninne kanssa? Mitkä konstit auttavat? Lepo / jokin tietty ruokavalio / liikunta / poppakonstit? Kertokaa omia kokemuksianne, pystyttekö jotenkin ehkäisemään tai edes vähentämään kohtausten määrää? Kaikki mahdolliset konstit ovat tervetulleita! Itse olen huomannut, että riittävät yöunet, "ergonomisesti" muotoiltu tyyny ja säännölliset ruokailuajat vähentävät yleensä kohtausten määrää, vaikka toisinaan tuntuukin, ettei niihin voi mitenkään vaikuttaa.
Avautukaa, ihmiset! Meitä on kuitenkin monta.