(Bile)kuvien editointivinkkejä

Back to kuvitus O

GOOD TOPIC*tähti**känni*

Noni , hyvä topicci... Pitänee seurailla ja ottaa oppia ni sais bilekuvii julkastuu arkistoista.

Kuvasin viime syksynä Spice -tapahtumaa Kotkassa ja kuvien laatu jäi niin surkeaksi, etten meinannut julkaista kuvia ollenkaan. Vihdoin viimein eilen editoin kuvat "kuntoon" ja laitoin ne jakoon tänne klubbariin.

Mietiskelin, että ainakin muutamia ihmisiä saattaisi kiinnostaa miltä kuvien orginaalit versiot näyttivät.

Tässä niitä sitten tuleepi: http://caro2.techmu.org/klubitus/edit/.

Kyseisessä hakemistossa on kuvat numeroita siinä järjestyksessä kuin klubituksen galleriasta löytyy.
Ensimmäinen kuva on raakavedos (pienennetty) ja toinen kuva editoinnin jälkeen. Full-hakemistosta löytyy täyskokoset 6.3mpx ruudut.


Pistän tähän kuvakohtaista selvitystä mitä kullekin kuvalle on tehty ja miksi. Mutta ennen sitä muutaman perusasian selvitys.

jokaista kuvaa on terävöitetty Unsharp Mask toiminnolla. Täysikokoista kuvaa yleensä asetuksin 140% - 1.1px - treshold 1. Mitä epätarkempi kuva, sitä suuremmaksi on -px ja %-arvoa nostettu. Unsharp Mask aiheuttaa kuviin myös ylimääräsitä kohinaa, jota saa sitten pienennellä joko blur-toolilla, tai sitten vastaavasti kuvaa pienentäessä kohina häviää luonnollisesti.

Adjustment layer: Layerlistaan lisättävä säätötaso. Näitä on mm. color balance, curves, hue/saturation. Näitä säätötasoja kannattaa käyttää, koska halutessasi voit muuttaa säätötason arvoja ja hieroa kuvaa myöhemmin ilman, että alkuperäiseen pohjakuvaan tulee fyysisiä muutoksia. Vaihtoehto tälle on tehdä ko. toimenpiteet suoraan kuvalle, mutta silloin muutokset ovat "peruuttamattomia".

Maskista raapustaessani tarkotan Layer Mask nimistä toimintoa, joka rajaa layerin tai adjustment layerin vaikutusta kuvan osiin. Maskia "maalatessa" valkoinen väri päästää kaiken läpi ja musta väri peittää. Jos esm halutaan joku curves säätö vaikuttavan vain kasvoihin - maalataan koko muun kuvan alueelta maski mustaksi, mutta jätetään kasvot "valkoiseksi"

Sekä adjustment layer, että layermask saadaan layers-laatikon alareunasta olevista logoista.

---------------

01:
Ongelma: Dj on liian tumma, ei erotu oikean puolen taustasta, sekä vaatteiden värisävyt on täysin tukkessa:

1. säädetään Levels-osastolta tasot kuntoon, niin, että sävyt saavuttavat sekä tumman että kirkkaan pään.
2. Deejiin vaatetus on liian tumma, eikä siitä erotu juuri mitään. Nostetaan vaatteiden ja kasvojen varjoalueita ylöspäin: Duplicate layer -> Invert -> Desaturate (= mustavalko) -> Gaussian Blur (~40px) -> Blendmodeksi Overlay -> Fill laskettu 100%:sta sopivaksi
Rajataan vaikutus maskilla ainoastaan dj:hin, ja säädetään maskin läpipääsyä kasvojen kohdalta erikseen.
3. Tehdään muutama kappale adjustment-layereitä (curves) joiden vaikutus rajataan maskilla vain tiettyihin kuvan osiin.
a) Nostetaan curves säädöllä kuvan oikean reunan sävyt ylös, niin, että dj erottuu molemmilta puolin taustasat. Rajataan maskilla vaikutus pelkästään kuvan oikeanpuoleisen ikkunan alueelle.
b) Korjataan (adjustment layer) curvesilla vielä kasvoja erikseen sopivan sävyiseksi. Rajataan vaikutus maskilla vain kasvoihin.


02:
Ongelma: Tunkkainen kuva, sävyt sinivoittoiset

1. Levels-osastolta säädetään jokainen värialue erikseen (R,G,B). Nostetaan Curvesilla kuvan valoisuutta nostamalla käyrän viimeistä kolmannesta ylöspäin ja parannetaan kontrastia pudottamalla ensimmäistä kolmannesta hieman alaspäin.
2. Color Balancella korjataan hieman vihreiksi jääneitä kasvoja ja hue/saturation säädöllä piristetään punaista ja keltaista värialuetta ihon värin "herättämiseksi".


08:
Ongelma: Punainen naama, tukossa oleva vaatteet

- Levels säädöistä tasot kohdalleen
- Vähennetään hue/saturation säädöistä punaista sävyä jonkun verran
- Nostetaan takin sävyt ylös:
Duplicate layer -> invert -> desaturate -> Gaussian blur (40px) -> blend mode (Overlay).
Säädetään Fill-sopivaksi, ja rajataan vaikutus vain takkiin.


09:
Ongelma: Todetaan värien olevan aivan päin persettä.

Värien korjaaminen oikeiksi ei noin keltaisesta kuvasta kovin hyvin onnistunut, joten parannetaan kuvan kontrastia hurjasti ja heitetään desaturate komennolla kuva mustavalkoiseksi. Avot..


11:
Ongelma: Väärät sävyt:
- Korjataan levels-osastosta jokainen värisävyn tasot kohdalleen.


12:
Ongelma: Tunkkainen kuva, valtava kohina tummilla alueilla (=koko kuvassa).

Terävöitetään kuvaa selkeästi normaalia enemmän (Unsharp Mask, 3.5px, 140%, treshold 3, tai vast. säädöillä).
1. Siivotaan taustan kohina gaussian blurrilla sileäksi ja rajataan maskilla vaikutus niin, ettei dj:n naama joudu blurrauksen piiriin.
2. Todetaan dj:n olevan melkoinen synkkis ja nostetaan curvesilla koko kuvan sävyjä ylöspäin, jolloin kohina kasvaa naamassa huomattavasti.
3) käytetään blur-toolia kasvojen tummien osien tasottamiseen ja samalla blur-toolilla tasotetaan kasvoista kuvan vasemmalta puolelta tummia alueita (näkyy kuvassa kun katsoo). Vähän vaaleampia osia tasotetaan hieman pienemmällä teholla, ettei iho muutu täysin sileäksi.


13:
Kuva on cropattu ja värisävyjä nostettu levels ja curves-säädöillä.


15:
Ongelma: Hurja sumu, värit päin helvettiä.

Värisäätöä o turha edes yrittää. Korjataan levelseistä tumma ja kirkas pää kohdalleen.
Kuten kuvasta näkyy, kuvan oikealla puolen oleva tolppa toimii savuisuuden rajana. Oikeassa reunassa savuisuus ei ole ihan yhtä voimakasta kuin vasemmalla puolen. Adjustmen layer (Curves) ja samalla tehdään säädölle maski niin, että se vaikuttaa vain tolpan vasemmalle puolelle. Säädetään curvesista tummaa päätä niin, että harmaus alkaa vastaamaan oikean reunan savuisuutta.

Desaturate ->

Parannetaan uudella adjustment layerillä (curves) kuvan yleistä kontrastia niin, että kasvot likimain palaa puhki ja tausta muuttuu vielä tummemmaksi.


16:
Croppaus, curvesilla kirkkaita ylöspäin (avataan sävyjä siis).


17:
Ylimitoitettu terävöitys (Unsharp Mask, 3.5px, 140%, treshold 3, tai vast. säädöillä).
Värisäätö. Kohinan poisto taustasta blur-toolilla tuhertaen.
(on muuten teknisesti ihan järkyttävä otos).


18:
Suoristus, rajaus, sekä kuvan yläosasta huvilan pimeiden yläosien piilotus maskilla rajatun curves-säädön avustuksella.


19:
Ongelma: Kivat värit, kiva asento, laatu ihan puhdasta tuubaa. Yritetään tehdä jotain.

Nostetaan levelsistä koko kuvan sävyjä ylöspäin. Todetaan kohinan olevan ihan järkyttävää

Duplicate layer -> Gaussian blur pienellä sumennoksella -> Maski jolla rajataan vaikutus kaikkialle muualle paitsi hiuksiin, silmälasien ja ihon rajapintoihin, kasvojen reunoihin sekä muihin "yksityiskohtiin".

Unsharp maskilla nostetaan näitä yksityiskohtia terävämmäksi - joka ei kyllä paljoa ole, kuvan ollessa luonnollisen sumea.

Se olis siinä...


Kysymyksiä saa toki viskoa jos tulee mieleen.

Maintitakoot nyt loppuun. Että teknisesti noin paskoja kuvia ei kannata välttämättä ruveta rukkaamaan. Näiden kaikkien kuvien editointiin meni noin 4-5h aikaa.

Tosi vähän tulee fotarilla kikkailtua, yli 2min per kuva ei käytä oikeestaan koskaan...

Tässä on kuva jota oon käsitellyt kaikkein eniten, tähän meni ehkä 30min

http://www.villevaavu.org/2003/Screen26042003/image1.html

- Alkuperäisessä kuvassa naisesitanssija oli selkä kameraan päin. Otin tässä kuvassa olevan esitanssija-asennon kokonaan toisesta kuvasta ja liitin tähän kuvaan

- Vasempaan alakulmaan menevät valokiilat on vahvasti jatkettu. Alkuperäisessä kuvassa ne loppui käytännössä esitanssijaan

- Silpun määrää lisätty hillittömästi

- Oikean yläkulma sininen valo kokonaan lisätty

- Kaikkien kuvassa olevien henkilöiden vartaloita "muokattu"

- Lisäksi rajaus, levels, shadow/highlight, saturaatio ja terävöitys


Harmittavasti mulla ei ole alkuperäisiä kuvia mistään tallella. Tallennan vaan aina lopullisen tuloksen.


Normaalisti en poista/lisää kuviin mitään pl lähikuvissa ihon epätasaisuudet naisilla. Järjestys jossa käyn kuvan läpi on rajaus->shadows/highlight->levels->saturaatio. Tähän menee yleensä alle 30s. Tämän jälkeen action pienentää ja tarkentaa kuvat. Yksittäisiä kuvia en jaksa koskaan terävöidä.

Kolme vinkkiä täydellisellä amatöörille photariin:

- CS ja CS2 versiossa oleva shadow / highlight. Tällä voi nostaa varjoja ja vähentää kirkkaita kohtia. Taisi löytyä kohdasta image->adjustment->shadow/highlight. Valitse kohta advance options ja kokeile miten toimii. Pelastaa lähes kuvan kuin kuvan :)

- Levels. Vasen nuoli kertoo mistä alkaa musta eli sen siirtäminen oikealle leikkaa yhä enemmän sävyjä mustaksi (tummentaa kuvaa) ja oikea nuoli kertoo mistä alkaa valkoinen eli leikkaa yhä enemmän sävyjä valkoiseksi. Keskellä olevalla nuolella voi säätää kuvan yleistä valoisuutta. Taisi löytyä kohdasta image->adjustment->levels

- Saturaatio. Tällä korjaat nopeesti ja helposti minkä tahansa sävyn, joka puskee liikaa tai sit liian vähän. Valitse väri, voit klikata vaikka suoraan kuvasta ja muuta värisävy kohdalleen, vähennä/kasvata värin puhtautta ja muuta valoisuutta. Tylsästäkin kuvasta saa aina paremman kun laittaa fiksusti väriä :D

Jos näiden lisäksi vielä rajaat kuvan niin oot jo tosi pitkällä :)

Vau! Kiitos, pitää päästä kuvaamaan taas, ja testailemaan miten toimii :P

[q]ville, 24.5.2006 10:42:
- Alkuperäisessä kuvassa naisesitanssija oli selkä kameraan päin. Otin tässä kuvassa olevan esitanssija-asennon kokonaan toisesta kuvasta ja liitin tähän kuvaan

- Vasempaan alakulmaan menevät valokiilat on vahvasti jatkettu. Alkuperäisessä kuvassa ne loppui käytännössä esitanssijaan

- Silpun määrää lisätty hillittömästi

- Oikean yläkulma sininen valo kokonaan lisätty

- Kaikkien kuvassa olevien henkilöiden vartaloita "muokattu"
[/q]

Tästä varmaan saisi kokonaan uudenkin keskustelun mutta tuli vaan tosta listasta mieleen että kuinka paljon sitten loppujen lopuksi merkitsee olla hyvä kuvaaja vai onko tärkeämpää olla hyvä editoimaan kuvia En yhtään halua väheksyä sinua kuvaajana, se ei ole tarkoitus mutta tulee vaan mieleen voiko tuota enää kutsua valokuvaksi kun sitä on noinkin rankasti muokattu.

Tietysti tuo näyttää hienolta mutta antaa tavallaan väärän kuvan valokuvauksesta sellaisille henkilöille ketkä ei ole yhtä ammattitaitoisia käsittelemään kuvia ja sitten kun he itse bileissä koittaa saada hyviä kuvia vaikka samasta tilanteesta ja näkee mitä joku muu on 'valokuvannut' niin he ihmettelevät kuinka joku on onnistunut saamaan noin hemmetin hienon kuvan kun omissa kuvissa on 'virheitä' vaikka kuinka.

Käsittääkseni tämä oli kuitenkin ihan yksittäistapaus, hyvä niin.

Todellakin harmi ettei sinulla ole alkuperäistä kuvaa tallessa. Olisi ollut hauska nähdä mikä oli se mistä lähdettiin liikkeelle.

Pistetään tämmönen topikki pystyyn. Tänne voi sitten esitellä kysymyksiä, neuvoja satelee sitten niiltä kuka ongelmaan ratkaisuun tietää/ keksii. Laitetaan tähän alkuun pientä jorinaa kuitenkin:

Kuvien tasoa voi itse kukin parantaa editoimalla niitä. Yritin bongata jostain sopivaa kuvaa josta tehdä pikaisen "näin vähennän savun määrää kuvassa"-editaation. Sain Bluesilta (danke) oikeuden retostella hänen (_vanhalla_) otoksellaan. Homma osoittautui hieman hankalammaksi koska savuverho ei kuvassa ole laisinkaan tasainen, eikä sen myötä myöskään kuvan sävyt ole samanlaiset (kuvan vasen puoli on "sininen" ja oikea puoli on "keltavihreä". Tässä kuitenkin lopputulos noin 10minuutin photoshoppauksella:

Originaali
Editoitu

(Ps. alkup. kuvaa on myös leikattu).

Kunhan jostain saan haltuuni sopivan näköisen otoksen opetusmateriaaliksi, niin teen pikaisen sivun miten savuja vähennetään ja kuvan sävyjä korjataan. Saa sitten ehkä jokunen ihminen jotain inspistä alkaa fiksailemaan kuviaan paremmiksi. Paskasta ei kuitankaan saa kultaa, joten pohjaotoksen ottamiseenkin joutuupi panostamaan

[q]diorite, 24.5.2006 11:09:
..porinat..
[/q]

Tein sen uuden topikin. Vastasin sinne :)

[q]laite, 24.5.2006 11:10:
Mitä sitä turhaan kuvaamaan kun kaiken voi tehdä kotona photoshopilla ;)

nimim. vittuuks niit kuvii muokkaamaa.
[/q]
Olis toki voinu olettaa, että valokuvausta harrasvalta ihmiseltä olis saanu peräti ihan järkevää ja perusteltua tekstiä - eikä vaan sisällöltään köyhää huutelua.

Nimimerkillä: Faktat kuntoon ;)

Jos joku pitää sitä valokuvaamisena, että napsitaan toisista kuvista elementtejä yhteen kuvaan ja muokataan kuvan kohteita "paremman" näköiseksi, niin mikäs siinä. Itse pyrin siihen, että kuva tulee mahdollisimman valmiina ulos kamerasta jotta sille ei tarvitse tehdä muuta kuin perussäädöt (kontrasti levelsillä, pienennys ja sopiva terävöitys).

Mut kukin tyylillään, mä kuvaan filmille ja digille sen miltä maailma näyttää ja joku muu kuvaa raakamatskun digille ja muokkaa siitä haluamansa lopputuloksen.

Ihan mukavasti tuli säätövinkkejä, pitääpä ottaa oppia näistä

kieltämättä mielenkiintoinen topic saa ihan taskupokkarikuvaajakin takuulla uusia vinkkejä ja innostusta, vaikkei isojen kameroiden tasolle välttämättä pääsekään

Mitä sitä turhaan kuvaamaan kun kaiken voi tehdä kotona photoshopilla ;)

nimim. vittuuks niit kuvii muokkaamaa.

O