Millä laitteilla musaa tekemään?
[q]walkmannn, 21.2.2007 18:18:
Antakaan vinkkejä, että miten kantsis lähtee ihan alottelijana tekee konemusaa eli onko parempi hommata tietokoneelle ohjelmat ja ruveta niiden kanssa vääntää (mitä ohjelmia porukka suosittelee)? vai sitten hommata noita laitteita, rumpukoneita, samplereita jne synia?
[/q]
Tietokoneella on vissiin halvempaa ja mukavampaa aloittaa, ja sillähän saa jopa simuloitua aitoja laitteita.
Ja käytä hyvä mies hakutoimintoa, täältä löytyy varmasti tähän kysymykseen vastaava topic!
Juu sama kysymys on esitetty muutamaankin kertaan. Voinet aloittaa lueskelun softista vaikka tästä threadista:
http://klubitus.org/forum_aihe.php?id=18371
Grooveboxi on laatikko josta löytyy sekvensseri, rumpukone ja joku syna. Eli kyseessä on siis laite jolla voi sellaisenaan ryhtyä tekemään musaa. Valitettavasti kun joku laite yrittää tehdä vähän kaikkea niin lopputulos on se että vähän kaikki onnistuu lähinnä keskinkertaisesti. Itselläni on Rolandin mc-303 jota käytän rumpukoneena. Laitteen muut soundit ovat aika ankeita (rumpusoundit ovat ihan ok muttei niitäkään liikaa ole) ja sekvensserikin on varsin hankala tietokonepohjaisiin verrattuna (ylläri) mutta livekäytössä vehje voisi olla hyvinkin näppärä.
Muista rumpukoneista ja samplereista en niin pitkälle tiedä, oma kokemukseni perustuu pääosiin synteettisiin soundeihin joita tuotan access virus rack classicilla. Sitä tai jotain vastaavaa (eli multitimbraalista, analogiamallintavaa synaa) suosittelisin, tietokonepohjaisen sekvensserin ja laadukkaan midi-koskettimiston kera. Halpoihin usbilaitteisiin en suosittele koskemaan edes pitkällä tikulla, kannattaa sen sijaan sijoittaa sama summa käytettyyn sähköpianoon - saat rahoillesi kertaluokkaa enemmän vastinetta.
Jos rautalinjalle ollaan lähdössä niin kannattaa varautua siihen että rahaa palaa aika paljon, mutta toisaalta onhan se pirusti kivempaa vääntää ihan oikeaa nuppia (tai useampaa, samanaikaisesti) hiirellä sohimisen sijaan..
Riippuen paljon on rahaa, niin rolandin grooveboxit on kyl melko
rautaa kyl. Itelläni on mc505, mut kovasti himottaisi tuo uusi mc808
tai miksei vähä vanhempi mc909, jolla onki tehty aika paljon hitti-
raitoja tossa aiemmin. Hinta ei kyl päätä huimaa ominaisuuksiin
nähden.
Mut joo. Softa on aika kova kyl nykysin, melkein suosittelisin kyl
rauta + softaseq, jos haluaa välttis raudalla tehdä.
Joo myönnettäköön että mun näkemykseen grooveboxeista on vaikuttanut se että omistan ite karvalakkimallin.:/ Toisaalta noi laadukkaammat yksilöt on sellaisissa hinnoissa että samalla rahalla saa jo ihan laadukkaita synamoduuleja. Mutjoo, jos hinnalla ei ole niin väliä ja rautaa haluaa niin Technosaurus Selector on sitä isolla ärrällä..;)
mene lähimpään r-kioskiin, osta computer music lehti ja asenna ohessa tulevalta dvd:ltä cmusic:kin sekä kaikki ilmaiset softat ko. dvd:ltä... jos ne eivät riitä, käy downloadaamassa http://forum.finrg.com/viewtopic.php?id=241 osoitteesta lisää varsin päteviä softasyniä... jos nekään ei riitä surffaa osoitteeseen http://www.kvraudio.com/ jonka jälkeen voit hukkaa vuoden (tai useamman) elämästäsi ja ruveta "elektromuusikoksi" *vink**nauru*
edit: älä helvetti mene ostamaan sitä grooveboxia, maailma on täynnä perkelee paljon parempia laitteita. Annan saman ohjeen kun tuolla meidän forumilla, älä osta mitään ennenkuin pääset itse kokeilemaan ostamaasi laitetta, se ei maksa mitään ja loppupeleissä saat varmasti jotain sellaista mitä oikeasti tarvitset
Aloittelijan ei missään nimessä kannata
aluksi investoida rautaan. Softalla pääsee
alkuun, ja ajanmukukaiset VST-syntetisaattorit
antavat jo hyvän kuvan siitä mitä rauta
olisi, jos sellaista joskus jostain syystä haluaisi
vielä käyttää. Itse en aio 15 vuoden jälkeenkään
rautaan palata, muutoin kuin ehkä ulkoisen
midikontrollerin ja koskettimiston osalta.
Oma kohtaisesti voin suositella Reason 3.0 ensi ohjelmaksi aloittelevalle muusikolle.
itse olen nyt pari kk sen kanssa leikkinyt ja kyllä sillä jotain aikaseksi saa, minulle kelpaa vielä mainiosti, kun täysin harrastus pohjalla teen.
ja se rahallinen menetys oli minulla jotain 700e luokkaa kun ostin ohjelman ja kiipparin. tosin jotkut pojat pistää puoliksi ton hinnan..
[q]Rx, 1.3.2007 20:32:
mene lähimpään r-kioskiin, osta computer music lehti ja asenna ohessa tulevalta dvd:ltä cmusic:kin sekä kaikki ilmaiset softat ko. dvd:ltä... jos ne eivät riitä, käy downloadaamassa
[/q]
Tammikuun Computer music numerossa taisi olla joku Music Maker 12 ilmaiseksi. Lisäksi hirveä läjä sampleja ja ilmaissoftaa.
Ostin numeron ja huomasin sen jälkeen että tietokoneen DVD-asema olikin rikki. Heh.
Itse aloitin joskus trakkerilla ja nykyään on alkanut laitteita kasautua kun on tuota kokemusta ja pätäkkää enemmän. Aloittelijalle suosittelen vaikka muiden tekemien biisien kuuntelemista vaikka trakkerilla myös Reasonin published tracks (RPS) löytyy Propellerheads www-sivuilta joista näkee parhaiten miten ne on tehty ja ohjelmoitu.
Joku perus keyboard tai vaikka kitara ei maksa paljoa jos sen ostaa harrastuksen tueksi. Itselläni on ollut noita soittimia vuosien varrella aina rumpusetistä huuliharppuun.
Eksperimentaalisen musan tekoa voi kokeilla nauhottamalla soundeja eri äänilähteistä ja käyttämällä niistä tehtyjä sampleja vaikka rumpusoundeina.
Alotellessani minulla ei ollut muuta kuin Noisetracker ja Protracker trakkerisoftat, sähkökitara ja äänidigitoija.
Äänidigitoijan oli rakentanut joku Atari ST musiikkiharrastaja jota en tuntenut ja ostin
laitteen kaverini kautta.
uusimmassa computer musicissa podium musanteko ohjelma ilmaiseksi!
Unohtaisin kyl myös noi hardwaret tyystin, jos on vasta starttaileva muusikon alku. Mun mielestä siinä vaiheessa, kun aletaan kasailemaan hardware-studiota, niin kandeis olla hommasta hyvin perillä ja kokemusta, ettei ostele sikaa säkissä. Kumminkin sen verta hintavia monet laitteet.
Softa + joku asiallinen midi-kiippari on mun mielestä kanssa se järkevin tapa alottaa toi harrastus. Softaa kun pääsee yleensä testaamaan etukäteen KUNNOLLA, ennen ostopäätöksen tekemistä. (edit niin ja tosiaan ilmasiakin asiallisia softia on olemassa, eli ei tarvi edes pistää massejaan mihinkään kiinni, jos ei halua)
Itse pistäisin tällä hetkellä rahat kiinni FL Studio 7 Producer Editioniin (maksaa sellaset 149 dolsua). Hinta on ihan käsittämättömän halpa ohjelman ominaisuuksiin verrattuna. Toki tohon pitää sit hommaa asialliset VST-instrumentit lisäksi. Reason 3 on kanssa pirun hyvä alotussofta, koska ton softan perusteet on ainakin mun mielestä helppo oppia. Mut sit taas... tolla hinnalla, mitä Reason 3 maksaa, saa jo esim. FL Studion (jossa mun mielestä on helvetisti Reasonia parempi ääniengine) ja vaikka Toxic III tai Sytrus vst-i:n siihen mukaan, joilla sit vääntääkin aika kivat humpat (jos siis osaa :).
Iitselläni sellainen tilanne että olen väsäillyt jonkinlaista ääntä reasonilla vuoden verran. Pikkuhiljaa on myös mielenkiinto noussut midi-kiippareita kohtaan ja mielessä on pyörinyt muutama eri vaihtoehto.Kaipaisinkin asiantuntevia mielipiteitä kyseisistä malleista:
M-audio Axiom 25
http://www.thomann.de/fi/maudio_axiom_25.htm
M-audio Ozone
http://www.thomann.de/fi/maudio_ozone_midikeyboard.htm
M-audio Trigger Finger
http://www.thomann.de/fi/maudio_trigger_finger_midi_drumcontroller.htm
Korg Padkontrol
http://www.thomann.de/fi/korg_padkontrol.htm
Ylläolevista eniten on alkanut kiinnostamaan kaksi viimeistä pädi-kontrolleria.
Eniten kuitenkin niissä epäilyttää koskettimien puute ja se näin ollen se että pärjääkö pelkillä "pädeillä".
Pää-asiallisesti olen tehnyt junkka/break beat/down tempo tyylistä musiikkia, jos sitä siksi voisi kutsua.
Pelkillä pädeillä ei pärjää, ellet sitten ole tekemässä pelkästään rumpusooloja.:) Toisaalta noilla 25-koskettimisilla on kovin rajalliset soittomahdollisuudet, joten jos haluat soittaa molemmilla käsillä (mitä todennäköisesti haluat jos kiippari ylipäätään kiinnostaa) kannattaa panostaa vähintään 5-oktaaviseen koskettimistoon ja hankkia pädit erikseen.
Mutta noista esittämistäsi vaihtoehdoista kallistuisin itse joko axiomin tai korgin puoleen - korgin xy-padi vaikuttaa aika mielenkiintoiselta ja axiomissa on laadukkaat koskettimet (painotetut ja aftertouchilla, eli laatu korvaa määrän :) ). M-audion pädi vaikuttaa ihan ok laitteelta mutta tuon peruskiipparin kiertäisin kaukaa..
[q]teabeat, 23.3.2007 17:02:
Pelkillä pädeillä ei pärjää, ellet sitten ole tekemässä pelkästään rumpusooloja.:) Toisaalta noilla 25-koskettimisilla on kovin rajalliset soittomahdollisuudet, joten jos haluat soittaa molemmilla käsillä (mitä todennäköisesti haluat jos kiippari ylipäätään kiinnostaa) kannattaa panostaa vähintään 5-oktaaviseen koskettimistoon ja hankkia pädit erikseen.
[/q]
http://www.m-audio.com/products/en_us/Axiom61-main.html
se on ihan sama millä sitä tekee...softalla saa samaa kuin hardiksella aikaan jos vaan taitaa.ite tutustuin flstudioon ja siihen se on jäänytkin helppo kuin mikä ja kaiken tarpeellisen siitä saa irti.
=D
Itse aloitin ensiksi harjoittelemaan Fruity Loopsista, kun osasin perusasiat vaihdoin ohjelmaa, sillä halusin silmälle mukavamman käyttöliittymän ja päädyin Reason 3.0:n. Hankin aluksi Bome's Mouse Keyboardin Reasonin vierelle. Bome'sia voi ohjata ihan perus näppiksellä ja se on ilmainen.
Tämän yhdistelmän jälkeen sain näppiksen missä on yhdessä ihan alkeellinen midikiippari(Creative PRODiKEYS). Näillä olen väsännyt uusimmat säätöni.
Kesällä kun tulee rahaa tarkoituksena olisi ostaa M-Audio Axiom 49 tai 61, täytyy kattella vielä noita hintoja.
Itse olen nyt väsäillyt noin 0,5-1 vuotta ja uskon, että netistä saatavien ohjelmien kanssa aloittaminen on parempi homma, sillä tylsää se on kun sijoittaa rahaa laitteisiin ja tajuaa ettei tämä olekaan minun hommani. Kun on jokin touchi hommaan niin kannattaa ruveta miettimään niitä laitteita.
Toivottavasti tämä auttaa ainakin jotain uusia musiikin harrastajia.
[q]KFM, 3.5.2007 15:07:
Toivottavasti tämä auttaa ainakin jotain uusia musiikin harrastajia.
[/q]
Kiitos, jonkun verran oon jo lukenu aloittelijoiden osioita. Mut aina oppii lisää*hymy*
[q]Corydalics, 30.4.2007 15:36:
se on ihan sama millä sitä tekee...softalla saa samaa kuin hardiksella aikaan jos vaan taitaa.ite tutustuin flstudioon ja siihen se on jäänytkin helppo kuin mikä ja kaiken tarpeellisen siitä saa irti.
=D
[/q]
Jooei se ei o ihan sama. Softalla pääsee kyllä pitkälle, sitä en voi kieltää, mutta laadukas kiippari ja synamoduulit ovat jotain joilla pääsee jo ihan toiselle tasolle musan vääntämisessä. Kun sen on kerran kokenut niin pelkkään softaan palaaminen kuulostaa yhtä houkuttelevalta ajatukselta kuin selibaattiin ryhtyminen.:)
Piirrettyjen nuppien vääntely hiirellä raahaten ja nuottien tiputtaminen piano roll editorissa kun on aika kuivaa ja pirun hidasta verrattuna oikeiden nuppien näpräämiseen ja oikeiden koskettimien paineluun. Puhumattakaan siitä että kun tekee mieli soittaa niin soittopelit ovat käytössä nappia painamalla - ei koneiden ja ohjelmien käynnistymisen odottelue, kaatuilua sun muuta huomiota itse asiasta pois vieviä häiriötekijöitä.
Mutta aloittelijalle softa on varmaan paras (ja samalla halvin) vaihtoehto, ja (laadukas) kiippari ensimmäinen laite johon kannattaa sijoittaa (pihtailematta).
[q]teabeat...
[/q]
Saatan vaikuttaa tyhmältä, mutta mites softan käyttö on erilaista
nuppien ja koskettimien käyttöä? Controllers anyone? Paljon
helpompihan se on softalla tehdä kun raudalla, siksipä moni
raudalla tuottanut on siirtynyt softaan. Paras mielestäni on softa + rauta.
Antakaan vinkkejä, että miten kantsis lähtee ihan alottelijana tekee konemusaa eli onko parempi hommata tietokoneelle ohjelmat ja ruveta niiden kanssa vääntää (mitä ohjelmia porukka suosittelee)? vai sitten hommata noita laitteita, rumpukoneita, samplereita jne synia?
/////
no löysinpäs tuohon tietokonepuolen juttuihin vastauksia tuolta muualta.. mutta entäs sitten kun haluttais tehdä enempi noilla laitteilla ei tietsikalla tota musaa. mitä rumpukoneita ja samplereita porukkaa suosittelis? mikä on selkokielellä tuo groovebox, jotkut on hehkuttanu rolandin grooveboxia...